Blast from the Past: Πώς το Vimto έγινε από αγαπημένο ποτό των παιδικών μας χρόνων, αγαπημένο των παιδιών μας

Τι σημαίνει το Vimto για σας; Για τη Μαρία είναι η απόλυτη γεύση των παιδικών της χρόνων στη Λευκωσία των ‘80s στο Τίβολι και την (παλιά) πλατεία Ελευθερίας. Για την Άντρη είναι παιδικά γενέθλια, τούρτα δούκισσα και Μακαρένα. Στον Χρήστο θυμίζει καλοκαίρια στο Governor’s με όλη την οικογένεια, στον Μιχάλη τα διαλείμματα στο Δημοτικό, στη Χρυστάλλα το πρώτο της ραντεβού στο αναψυκτήριο στα τέλη του ‘90.

Για όλους το ιδιαίτερο αυτό φρουτοποτό σημαίνει κάτι, σε όλους θυμίζει κάποια όμορφη, ανέμελη στιγμή, αφού το Vimto το απολαμβάνουν τέσσερις γενιές Κυπρίων από το 1986 που το έφερε η ΚΕΑΝ από την Αγγλία μέχρι σήμερα. Οι boomers το αγόραζαν για τα παιδιά τους, την Gen X, στα late 80s, ακολούθησαν οι millennials τις δύο επόμενες δεκαετίες για να φτάσουμε στην τελευταία και πιο απαιτητική γενιά, την Gen Z, η μόνη που δεν κρατάει το μπουκάλι και με τα δύο χέρια καθώς το ένα κρατάει μονίμως το κινητό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το απολαμβάνει λιγότερο, το Vimto αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στη νεότερη γενιά για τον ίδιο λόγο που ξετρέλανε τους γονείς και τους παππούδες του: την ιδιαίτερη, χαρακτηριστική γεύση του, ένας μοναδικός συνδυασμός από χυμό φρούτων (κυρίως σταφυλιού, φραγκοστάφυλου και σμέουρου) και βοτάνων και μπαχαρικών απ’ όλον τον κόσμο, την ακριβή ταυτότητα των οποίων γνωρίζουν ελάχιστοι μέχρι σήμερα. Το Vimto δεν μοιάζει με κανένα άλλο φρουτοποτό του είδους του και είναι αυτή ακριβώς η διαφορετικότητα που το κρατάει relevant με κάθε γενιά.

Βλέπετε, το Vimto τα έκανε όλα διαφορετικά από την αρχή! Όταν το 1908  ο 24χρονος Noel Nichols δημιουργούσε στην αποθήκη του σπιτιού του Manchester ένα θεσπέσιο μείγμα από διάφορα βότανα, φρούτα και μπαχαρικά, δεν φανταζόταν ότι για περισσότερο από έναν αιώνα μετά το δημιούργημά του θα γινόταν (και θα παρέμενε) ανάρπαστο όχι μόνο στην Αγγλία αλλά και σε τουλάχιστον ακόμα 65 χώρες σε όλον τον πλανήτη. Και δεν ξεκίνησε με τη μορφή που έχει σήμερα. Αρχικά ο Nichols το πουλούσε ως Vim Tonic, το 1912 το καταχώρησε με ονομασία Vimto ως ένα “υγιεινό ποτό για τόνωση και ενέργεια” ενώ το 1921 μετατράπηκε σε ανθρακούχο και άρχισε να διανέμεται σε περίπτερα, καφετέριες, παγωταρίες και κινηματογράφους. And the rest is history…

Φυσικά ένα τόσο ιδιαίτερο και διαφορετικό ποτό δεν θα μπορούσε να ανήκει σε άλλη οικογένεια από εκείνη της ΚΕΑΝ, του Ομίλου που επίσης κάνει τη διαφορά εδώ και 73 χρόνια. Η ιδιαιτερότητα του Vimto ταίριαζε εξαρχής με το πνεύμα και τη φιλοσοφία της ΚΕΑΝ, και το 1986 υπογράφηκε με την J.N. Nichols συμφωνία για την παραγωγή του στην Κύπρο. Το καταναλωτικό κοινό γρήγορα αγάπησε τη γεύση Vimto  και ενθουσιάστηκε με τη φιλοσοφία του brand, όπως άλλωστε και η ΚΕΑΝ που ήξερε πριν κάνει στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας ότι είχε ένα διαχρονικό hit στα χέρια της – ή πιο σωστά, στα ψυγεία της.

Σήμερα από την ΚΕΑΝ παράγονται και διανέμονται ο κλασικός χυμός Vimto σε συσκευασία  Tetra Pack, το Vimto Squash και τα ανθρακούχα Vimto Fizzy και Vimto Fizzy Zero χωρίς ζάχαρη. Το 2023 το Vimto θα συμπληρώσει 115 χρόνια ζωής, μια καλή αφορμή να γιορτάσει το γεγονός ότι αν και υπερήλικας παραμένει… φρέσκο και relevant, ειδικά στη νεότερη γενιά. Και η ΚΕΑΝ εννοείται πως θα το γιορτάσει δεόντως με πολλές εκπλήξεις όπως έπραξε άλλωστε και στα 100χρονα πίσω στο 2008.

Γιατί το Vimto αποδεικνύει ότι και σήμερα είναι τόσο δημοφιλές και πρωτοποριακό όπως ήταν πάντα και θα συνεχίσει να στηρίζει τους νέους και τις τάσεις που ακολουθούν.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΚΕΑΝ

Η KEAN Soft Drinks Ltd ιδρύθηκε το 1949 από τον χημικό Τάκη Χριστοδούλου, με σκοπό την παραγωγή χυμών από κυπριακά εσπεριδοειδή και ήταν η πρώτη εταιρεία, το 1981, που παρήγαγε χυμούς σε συσκευασίες TetraPak στην Κύπρο. Σήμερα, με τεράστιο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει κορυφαίας ποιότητας προϊόντα, η KEAN δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Άπω Ανατολή, την Αφρική και τις ΗΠΑ. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια η ΚΕΑΝ προχώρησε στην ενσωμάτωση νέων προϊόντων στον Όμιλο της μέσω της KEAN Trading Division και μέσω των θυγατρικών εταιρειών της KEAN Food Link Ltd και της KFL Logistics Ltd. Μέσω αυτών παρέχονται στο λιανικό εμπόριο και στον τομέα HORECA της κυπριακής αγοράς κατηγορίες προϊόντων ξηράς αποθήκευσης, συντήρησης και κατάψυξης. Προσφέρονται σειρές προϊόντων από μάρκες όπως HEINZ, KRAFT, AMOY, HP, Vitalia, παγωτά και γιαούρτια ΚΡΙ ΚΡΙ, αλλαντικά KRISTI, χυμοί PRIMA, προϊόντα ψαριού VICI και μια τεράστια γκάμα άλλων προϊόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.kean.com.cy

Τελευταία

Η CNP ανακοίνωσε τις διαπραγματεύσεις με Ελληνική

Η CNP Cyprus, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι η...

Δεκαέξι πλοία μας άδειασαν τα απόβλητά τους – Πρόστιμο σε 16 ιδιοκτήτες

Πρόστιμο σε ιδιοκτήτες 16 πλοίων επεβλήθη τα τελευταία 10...

To WE Hotels στις 10 πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κρατήσεων ξενοδοχείων

Ανάμεσα στις 10 πιο ανταγωνιστικές πλατφόρμες κρατήσεων ξενοδοχείων παγκοσμίως συγκαταλέγεται...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Ενισχύουμε το επιχειρείν, δίνουμε προοπτική στην οικονομία

Δυναμικά παρούσα δίπλα σε υφιστάμενους και νέους επιχειρηματικούς πελάτες...
spot_img

Don't miss out

Δεκαέξι πλοία μας άδειασαν τα απόβλητά τους – Πρόστιμο σε 16 ιδιοκτήτες

Πρόστιμο σε ιδιοκτήτες 16 πλοίων επεβλήθη τα τελευταία 10...

To WE Hotels στις 10 πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κρατήσεων ξενοδοχείων

Ανάμεσα στις 10 πιο ανταγωνιστικές πλατφόρμες κρατήσεων ξενοδοχείων παγκοσμίως συγκαταλέγεται...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Ενισχύουμε το επιχειρείν, δίνουμε προοπτική στην οικονομία

Δυναμικά παρούσα δίπλα σε υφιστάμενους και νέους επιχειρηματικούς πελάτες...

Cyprus Diaspora Forum (photos)

The Cyprus Diaspora Forum, founded by Paul Lambis, took...

Η CNP ανακοίνωσε τις διαπραγματεύσεις με Ελληνική

Η CNP Cyprus, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι η μητρική της εταιρεία CNP Assurances, έχει ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση της CNP Cyprus...

Δεκαέξι πλοία μας άδειασαν τα απόβλητά τους – Πρόστιμο σε 16 ιδιοκτήτες

Πρόστιμο σε ιδιοκτήτες 16 πλοίων επεβλήθη τα τελευταία 10 χρόνια σχετικά με ρύπανση που προκλήθηκε από πετρελαιοειδή, από την παράνομη απόρριψη λυμάτων, από παράνομους...

To WE Hotels στις 10 πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κρατήσεων ξενοδοχείων

Ανάμεσα στις 10 πιο ανταγωνιστικές πλατφόρμες κρατήσεων ξενοδοχείων παγκοσμίως συγκαταλέγεται το WE HOTELS σύμφωνα με τελευταία έρευνα ταξιδιωτών.  Το WE HOTELS έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό...
spot_img