Νίκος Ανδρονίκου, CEO, WE Group
Υπάρχει μια γενική, κοινή παραδοχή ανάμεσα σε όσους έχουν συμμετάσχει σε Διοικητικά Συμβούλια, παραστεί σε συναντήσεις μετόχων, σε ετήσιες γενικές συνελεύσεις και τα παρελκόμενα, πως το θέμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης προκύπτει πάντα στο τέλος, εάν υπάρχει χρόνος και εάν η ατζέντα το επιτρέπει. Για όσες φορές το θέμα δεν έχει συζητηθεί επαρκώς, δίνεται πάντα η υπόσχεση για εκτενή συζήτηση την επόμενη φορά, η οποία σπάνια αφιερώνει τον χρόνο που χρειάζεται για να εξεταστεί εις βάθος η στρατηγική της εταιρείας σε σχέση με το Corporate Social Responsibility, τις δράσεις, δηλαδή, εκείνες οι οποίες ενισχύουν την κοινωνία και την ωθούν να εξελιχθεί.
Ο Αμερικανός συγγραφέας και οικονομολόγος Howard R. Bowen – για πολλούς ο «ιδρυτής» της ΕΚΕ – έγραψε το 1953 ότι οι επιχειρήσεις έχουν κοινωνική ευθύνη, που ορίζεται ως: η υποχρέωση των επιχειρηματιών να ακολουθήσουν αυτές τις πολιτικές, να λάβουν αυτές τις αποφάσεις ή να εφαρμόσουν αυτές τις δράσεις που ενισχύουν τους στόχους και τις αξίες της κοινωνίας μας. Βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει η σταδιακή ανάπτυξη και του ESG- Environmental, Social and Governance, η “πράσινη” μετάλλαξη της παραδοσιακής Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης
Εκτός από νομική υποχρέωση και σωρεία Ευρωπαικών οδηγιών, αλλά και ως ανταπόκριση σε πιέσεις των καταναλωτών, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εφαρμόζουν έναν νέο τρόπο διεξαγωγής των επιχειρηματικών τους συναλλαγών. Έναν τρόπο που προχωρά πέρα από τη φιλανθρωπία και την απλή δωρεά ή χορηγία του παρελθόντος και περιλαμβάνει ευθύνη για το περιβάλλον, εφαρμογή καλύτερων εργασιακών πρακτικών, ενισχυμένες στρατηγικές ανάπτυξης προιόντων και υπηρεσιών οι οποίες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ΕΚΕ, φροντίδα για τις τοπικές κοινότητες και αναγνώριση ότι η επιτυχία τους δεν εξαρτάται μόνο από την ποιότητα ή την τιμή των προϊόντων τους, αλλά και από το πώς συνολικά αλληλοεπιδρούν με τα ενδιαφερόμενα μέρη τους, πως ο καταναλωτής ουσιαστικά εξυπηρετεί και εξυπηρετείται από την εταιρεία μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης η οποία πρέπει και οφείλει να αποτελεί αρωγό Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και υπεύθυνης διακυβέρνησης.
Impact Investing και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Τα θέματα ESG και EKE είναι σημαντικά για τους επενδυτές που αναζητούν κοινωνικά υπεύθυνες επενδυτικές ευκαιρίες. Για να επιτύχουν το καθεστώς ESG, οι επιχειρήσεις πρέπει να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα ESG, να δημιουργήσουν την ανάλογη αναγνωσιμότητα συμμετέχοντας σε προγράμματα αξιολόγησης ESG και να επιτύχουν μετρήσεις που έχουν σημασία για επενδυτές που αποφασίζουν με γνώμονα το μακροχρόνιο όφελος.
Η πιο μεγάλη απάτη μάρκετινγκ;
Πριν 5 μήνες, αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στα ευρωπαϊκά γραφεία της μονάδας DWS της Deutsche Bank σε μια έρευνα για «greenwashing» — λέγοντας ότι οι επενδύσεις της ήταν πιο βιώσιμες από ό,τι ήταν. Οι αρχές ισχυρίζονται, «Βρήκαμε στοιχεία που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ισχυρισμούς για απάτη στα ενημερωτικά δελτία».
Τον Ιούνιο, ανακοινώθηκε έρευνα για την Goldman Sachs επειδή ισχυρίστηκε ότι ορισμένα από τα κεφάλαιά της ήταν βιώσιμα και ESG ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν. Μήπως τελικά έχει παρεξηγηθεί τόσο έντονα εξ’ορισμού η ΕΚΕ, και έχει μετατραπεί σε ένα αγώνα για το branding;
Ακόμη χειρότερα, οιι εταιρείες ενστερνίζονται δημόσια το ESG ως κάλυμμα για την κακή επιχειρηματική απόδοση. Όταν τα κέρδη είναι κακά, οι εταιρείες αναφέρουν την εστίασή τους στο ESG ως ηθική δικαιολογία αποπροσανατολισμού. Όταν τα κέρδη είναι καλά, ρίχνουν τις αναφορές ESG. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι επικίνδυνο καθώς οι μετρήσεις ESG οδηγούν τις υπερεπενδύσεις από κεφάλαια ESG σε εταιρείες που καυχιούνται για τα διαπιστευτήριά τους καθώς τα οικονομικά τους στοιχεία δεν παρουσιάζουν βιώσιμες επιχειρήσεις.
Η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών ουσιαστικά δημιουργεί υπεραξία για μια βιώσιμη επιχείρηση. Πώς όμως διασφαλίζουμε ουσιαστική αλλαγή και ενσωμάτωση τέτοιων πρακτικών; H Βιώσιμης Ανάπτυξη και Εταιρικής Υπευθυνότητα θα πρέπει να αποτελεί δημόσια πληροφόρηση έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να επιλέγει τις εταιρείες με τις οποίες θέλει να συνεργάζεται αλλά και να τις κρίνει επί της ουσίας για την επίδοσή τους στην υλοποίηση ουσιαστικών αλλαγών προς το καλό της ευρύτερης κοινωνίας. Πιο σημαντικό όμως, θα πρέπει τα Διοικητικά Στελέχη να ενδιαφέρονται ουσιαστικά για το αποτύπωμα και τις δράσεις της επιχείρησής τους στον τομέα αυτό – κυρίως πίσω από κλειστές πόρτες.
Πηγή: www.nicosandronicou.com