«Εισβολή» Τούρκων επιχειρηματιών για off shore αιολικά στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ με τον Τούρκο βασιλιά των ΑΠΕ και το δεξί χέρι Ερντογάν έφερε προτάσεις για ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο με καλώδιο διασύνδεσης μεταξύ Τουρκίας και των ελληνικών νησιών, περαιτέρω τουριστική συνεργασία μετά την visa express, αλλά και συνεργασία στην ναυτιλία και την ναυπηγική βιομηχανία, την υγεία και την εκπαίδευση.

Λίγες ώρες πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Τούρκου προέδρου, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας Φαχρεντίν Αλτούν δήλωνε ότι «ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να δραστηριοποιούνται ισχυροί, σταθεροί και ευημερούντες περιφερειακοί παράγοντες. Διανύουμε μια περίοδο όπου περιφερειακοί παράγοντες όπως η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύουν τα δικά τους προβλήματα στο πλαίσιο της αμοιβαίας κατανόησης και των εθνικών συμφερόντων, χωρίς την ανάγκη καθοδήγησης, κηδεμονίας και πίεσης από τρίτους».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης έγινε πιο συγκεκριμένος, σημειώνοντας ότι στις συναντήσεις των δύο πλευρών τέθηκαν προς συζήτηση θέματα σε σημαντικούς τομείς όπως οι επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις, η τελωνειακή συνεργασία, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση, η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία.

Οι επιχειρηματίες

Ακόμα πιο στενή συνεργασία επιδιώκει η επιχειρηματική κοινότητα των δύο χωρών. Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Αντνάν Πολάτ, ο ίδιος επιχειρηματίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παρουσία και στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις τεράστιες προοπτικές που δημιουργεί ο κοινός χώρος των δύο χωρών, το Αιγαίο, στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν αιολικά πάρκα, ενώ τόνισε την δυνατότητα ακόμα και απευθείας ηλεκτρικής διασύνδεσης όχι μόνο των ηπειρωτικών περιοχών των δύο χωρών, αλλά και απευθείας από τα τουρκικά παράλια με τα ελληνικά νησιά. Επιπλέον πρόσθεσε ότι οι μεταφορές και τα logistics αποτελούν δύο τομείς στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Βύρων Νικολαίδης, CEO του μεγαλύτερου ελληνικού μονόκερου της PeopleCERT, επισήμανε ότι η Τουρκία για την Ελλάδα είναι μια μεγάλη αγορά με τεράστιες δυνατότητες, ενώ για την Τουρκία η Ελλάδα είναι μια μοναδική πύλη προς την Ευρωπαική Ένωση.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, αναφέρθηκε στις κρίσιμες αποφάσεις που καλούνται να πάρουν οι δύο χώρες, με πιο σημαντική εάν θα επιλέξουν να ανταγωνίζονται ή να συνεργάζονται. Ο ίδιος έθεσε στο φόρουμ τρεις τομείς που αν υπάρχει συμφωνία μπορεί να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών: Η υποστήριξη της ναυτιλίας και την ναυπηγικής βιομηχανίας, θα μπορούσε να είναι ο ένας τομέας. Ένας άλλος θα μπορούσε ο ευρύτερος τομέας της υγείας (φάρμακο, φροντίδα ηλικιωμένων κλπ) και ένας τρίτος αυτός της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, στάθηκε στην εντυπωσιακή αποδοχή που είχε η εφαρμογή από την 1η Απριλίου της visa express 7 ημερών και κόστους 60 ευρώ ανά επισκέπτη, που επέτρεψε σε Τούρκους πολίτες να επισκεφτούν με ταχείες διαδικασίες το νησί. Το μέτρο εφαρμόσθηκε από τον Απρίλιο και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Μέσα σε λίγες εβδομάδες κατέφτασαν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Ρόδο, τριπλάσιοι τουρίστες από το ίδιο διάστημα πέρυσι. Στην επιτυχή εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, στάθηκε η πρόεδρος της Marketing Greece και ceo της REDS Ιωάννα Δρέττα, ενώ η Μαρία Σαράφογλου διευθύντρια του γραφείου της Aegean Airlines στην Τουρκία τόνισε την μεγάλη ζήτηση για ταξίδια από και προς την Κωνσταντινούπολη σημειώνοντας ότι μόνο πέρυσι η Aegean διακίνησε στο δρομολόγιο Αθήνα-Κωνσταντινούπολη 136.000 επιβάτες. Φέτος στο πρώτο τρίμηνο έχουν διακινηθεί ήδη 53.000 επιβάτες, σημάδι ότι το περυσινό ρεκόρ είναι πιθανό να προσεγγιστεί από τα μισά του έτους.

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ / ot.gr

Τελευταία

Cyprus in 2024: A Look Ahead

Maria A. Papacosta, Audit Services, Board Member, Head of...

Γιατί οι επενδυτές έριξαν $2,5 δισ. στις start-ups κρυπτονομισμάτων

“Μέρες αφθονίας” για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων και blockchain, ο...

HELLENiQ ENERGY: Ξεκινά η λειτουργία της ΕΚΟ Energy στην Κύπρο ως προμηθευτή πράσινης ενέργειας

Την έναρξη λειτουργίας στην Κύπρο της EKO Energy, που θα...

Η CNP ανακοίνωσε τις διαπραγματεύσεις με Ελληνική

Η CNP Cyprus, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι η...
spot_img

Don't miss out

Georgios Diogenous & Associates LLC brings ground-breaking Autonomics Tech in Cyprus

Autonomics Tech, a pioneering tech company making waves in...

Cyprus in 2024: A Look Ahead

Maria A. Papacosta, Audit Services, Board Member, Head of...

Δεκαέξι πλοία μας άδειασαν τα απόβλητά τους – Πρόστιμο σε 16 ιδιοκτήτες

Πρόστιμο σε ιδιοκτήτες 16 πλοίων επεβλήθη τα τελευταία 10...

To WE Hotels στις 10 πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κρατήσεων ξενοδοχείων

Ανάμεσα στις 10 πιο ανταγωνιστικές πλατφόρμες κρατήσεων ξενοδοχείων παγκοσμίως συγκαταλέγεται...

Cyprus in 2024: A Look Ahead

Maria A. Papacosta, Audit Services, Board Member, Head of Clients & Markets at KPMG in Cyprus, is one of the leading people placing Cyprus...

Γιατί οι επενδυτές έριξαν $2,5 δισ. στις start-ups κρυπτονομισμάτων

“Μέρες αφθονίας” για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων και blockchain, ο οποίος είδε να σηκώνει χρηματοδότηση 2,52 δισ. δολαρίων το α’ τρίμηνο του 2024. Μια αύξηση της τάξης του...

HELLENiQ ENERGY: Ξεκινά η λειτουργία της ΕΚΟ Energy στην Κύπρο ως προμηθευτή πράσινης ενέργειας

Την έναρξη λειτουργίας στην Κύπρο της EKO Energy, που θα δραστηριοποιείται στον τομέα της προμήθειας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ανακοίνωσε η HELLENiQ ENERGY. Η...
spot_img