Γιατί οι επενδυτές έριξαν $2,5 δισ. στις start-ups κρυπτονομισμάτων

“Μέρες αφθονίας” για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων και blockchain, ο οποίος είδε να σηκώνει χρηματοδότηση 2,52 δισ. δολαρίων το α’ τρίμηνο του 2024. Μια αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και εν γένει μια σημαντική διαφοροποίηση απ’ το δύσκολο επενδυτικό κλίμα των τελευταίων δύο ετών. Με φόντο το halving του Bitcoin στις 19 Απριλίου 2024 και μια σειρά από “ρυθμιστικές” νίκες του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο που ενισχύουν το κλίμα εμπιστοσύνης στα crypto, οι επενδυτές ρίχνουν αθόρυβα κεφάλαια σε πολλά υποσχόμενες start-ups κρυπτονομισμάτων.

Παράγοντες ανάκαμψης

Η ευφορία που επανήλθε στην αγορά των crypto οφείλεται σε διαφορους παράγοντες. Οι δικαστικές νίκες για τη Ripple – “ο δικαστής αποφάνθηκε ότι η Ripple Labs δεν παραβίασε τον ομοσπονδιακό νόμο περί κινητών αξιών προσφέροντας το XRP σε δημόσια χρηματιστήρια” – και τη Grayscale το 2023 έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πιο ευνοϊκού ρυθμιστικού περιβάλλοντος, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση για DeFi (αποκεντρωμένη χρηματοδότηση) σε πλατφόρμες όπως η Solana τραβούν την προσοχή των επενδυτών.

Επιπλέον, η βιομηχανία των crypto επέδειξε ανθεκτικότητα σε πολύ δυσμενείς εξελίξεις, όπως η κατάρρευση των LUNATerra, BlockFi και FTX.

Το momentum των crypto

Οι start-ups κρυπτονομισμάτων βλέπουν ένα κύμα deals σε τομείς, όπως η DeFi, η SocialFi και το layer-2 του Bitcoin. Επενδυτές και funds προσπαθούν να συντονιστούν με τον ρυθμό των νέων deals και ορισμένες εταιρείες εκτιμούν ότι αυτός έχει αυξηθεί κατά 10-20% σε εβδομαδιαία βάση σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο, σύμφωνα με το TechCrunch. Ο συνδυασμός crypto και τεχνητή νοημοσύνη βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο με τις 0G Labs και Io.net να σηκώνουν σημαντικά κεφάλαια για να προωθήσουν τις καινοτόμες πλατφόρμες τους.

Όπως μας μετέφερε ο Garrison Yang, Chief Marketing Officer της Io.net, “η σύγκλιση της τεχνολογίας blockchain με την τεχνητή νοημοσύνη είναι μια καινοτομία που οδηγεί σε στροφή προς πιο έξυπνα και αυτόνομα συστήματα. Αυτή η συνένωση ανοίγει νέες δυνατότητες, όπου τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν να εξελιχθούν από στατικά περιβάλλοντα σε ενεργά, τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν σε δεδομένα και αλλαγές σε πραγματικό χρόνο, ενισχύοντας την αποδοτικότητα σε όλους τους κλάδους”.

Ο ανταγωνισμός έχει ωθήσει τους επενδυτές να συμμετέχουν σε πολλούς γύρους χρηματοδότησης. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα αισθητή σε καινοτόμους τεχνολογικούς τομείς, όπως η εξόρυξη crypto. Η BlockDAG, ένας νέος μονομάχος στην αρένα του blockchain, σήκωσε πρόσφατα 21 εκατ. δολάρια στο α’ γύρο χρηματοδότησής της. 

Όπως ανέφερε ο Charlie Lee, σύμβουλος της BlockDAG, “επενδύθηκαν σημαντικά κεφάλαια στα πρώτα μας βήματα, κίνηση που αποτυπώνει τον ενθουσιασμό της αγοράς για καινοτόμες λύσεις στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, οι οποίες αφορούν όλες τις τεχνολογίες blockchain”.

Αυτή η τοποθέτηση κεφαλαίων είναι εμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης προς την BlockDAG στο τοπίο του blockchain και των εφαρμογών του που διαρκώς εξελίσσεται.

Αναβίωση των IDOs 

Οι εταιρείες διερευνούν και πάλι την έκδοση token ως μέσο άντλησης κεφαλαίων, σηματοδοτώντας μια μετατόπιση από την εποχή μετά την κατάρρευση της Terra/LUNA, όταν οι περισσότερες συμφωνίες χρηματοδοτούνταν μέσω παραδοσιακών τρόπων (μετοχικό κεφάλαιο). Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις IDOs (αρχικές προσφορές DEX) και παρόμοια μοντέλα είναι η νέα τάση, καθώς οι πλατφόρμες αυτές προσφέρουν άμεση ρευστότητα και διευρύνουν τη βάση των επενδυτών χωρίς τη διαμεσολάβηση των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών δομών.

Ενώ ορισμένοι venture capitalists παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις αυτών των tokens, η αγορά βλέπει να εντείνεται ο πειραματισμός με αυτά τα μοντέλα. Σύμφωνα με την TokenMinds, η αναζωπύρωση της τάσης να αντλούνται κεφάλαια με βάση tokens αποτελεί σημαντική εξέλιξη και καταδεικνύει την ανάγκη για διαμόρφωση μιας στρατηγικής tokenomics στην οποία θα δεσμευθεί η αγορά για να διασφαλίσει επιτυχία και βιωσιμότητα.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Ο κλάδος των εταιρειών crypto θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία το 2024. Το halving του Bitcoin, το επόμενο θα πραγματοποιηθεί το 2028, διαμόρφωσε ένα μείγμα αβεβαιότητας και αισιοδοξίας. Η Ιστορία έχει δείξει ότι τα halving δίνουν ώθηση στην τιμή του Bitcoin, ωστόσο το μέλλον είναι πάντα αβέβαιο. Εντούτοις πολλοί επενδυτές είναι αισιόδοξοι για τα επόμενα τρία τρίμηνα, αναμένοντας κέρδη στις αγορές κατά τη διάρκεια του εκλογικού έτους στις ΗΠΑ αλλά και ενθαρρυντικά σήματα στο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Οι ρυθμιστικές εξελίξεις συνεχίζουν να αποτελούν μπαλαντέρ στη βιομηχανία των crypto: ή θα οδηγήσουν την ανάπτυξη ή θα σταθούν εμπόδιο. Η θετική πρόοδος στο ρυθμιστικό μέτωπο, σε συνδυασμό με το momentum των blockchain, το λανσάρισμα προϊόντων που βασίζονται σε θεσμικούς φορείς και το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον, θα μπορούσε να φέρει φρενίτιδα ανάπτυξης στον κλάδο, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.

Καθώς η αγορά των crypto βγαίνει από τον ίσκιο της FTX, οι LPs (limited partners) “ζεσταίνονται” και πάλι. Ωστόσο, ορισμένοι LPs φοβούμενοι το ρίσκο του κλάδου, επικεντρώνονται κυρίως στο Bitcoin και όχι σε ευρύτερες επενδύσεις στον κλάδο. Οι παραδοσιακές VCs και τα crossover funds επανέρχονται προσεκτικά στην αγορά, και αν εντείνουν τη συμμετοχή τους θα μπορούσαν να “φουσκώσουν” και άλλο το κύμα των επενδύσεων. 

Ανακεφαλαιώνοντας: οι start-ups κρυπτονομισμάτων βρίσκονται σε ανάκαμψη, με εκατομμύρια δολάρια να εισρέουν στα ταμεία τους. Το halving, οι ρυθμιστικές νίκες και η ενισχυμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών τροφοδοτούν την αισιοδοξία της αγοράς. Καθώς διοχετεύονται νέα κεφάλαια και επιταχύνεται η ανάπτυξη, ο κλάδος είναι έτοιμος για σημαντικά ανοδικά βήματα στα επόμενα τρίμηνα. Οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες παραμένουν, ωστόσο η ανθεκτικότητα και η καινοτομία της βιομηχανίας των crypto συνεχίζουν να προσελκύουν επενδυτές που θέλουν να επωφεληθούν από το επόμενο κύμα τεχνολογικής φρενίτιδας.

Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Τελευταία

«Εισβολή» Τούρκων επιχειρηματιών για off shore αιολικά στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ με τον Τούρκο βασιλιά των ΑΠΕ και το...

Cyprus in 2024: A Look Ahead

Maria A. Papacosta, Audit Services, Board Member, Head of...

HELLENiQ ENERGY: Ξεκινά η λειτουργία της ΕΚΟ Energy στην Κύπρο ως προμηθευτή πράσινης ενέργειας

Την έναρξη λειτουργίας στην Κύπρο της EKO Energy, που θα...

Η CNP ανακοίνωσε τις διαπραγματεύσεις με Ελληνική

Η CNP Cyprus, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι η...
spot_img

Don't miss out

Georgios Diogenous & Associates LLC brings ground-breaking Autonomics Tech in Cyprus

Autonomics Tech, a pioneering tech company making waves in...

Cyprus in 2024: A Look Ahead

Maria A. Papacosta, Audit Services, Board Member, Head of...

Δεκαέξι πλοία μας άδειασαν τα απόβλητά τους – Πρόστιμο σε 16 ιδιοκτήτες

Πρόστιμο σε ιδιοκτήτες 16 πλοίων επεβλήθη τα τελευταία 10...

To WE Hotels στις 10 πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κρατήσεων ξενοδοχείων

Ανάμεσα στις 10 πιο ανταγωνιστικές πλατφόρμες κρατήσεων ξενοδοχείων παγκοσμίως συγκαταλέγεται...

«Εισβολή» Τούρκων επιχειρηματιών για off shore αιολικά στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ με τον Τούρκο βασιλιά των ΑΠΕ και το δεξί χέρι Ερντογάν έφερε προτάσεις για ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο με καλώδιο διασύνδεσης μεταξύ Τουρκίας και...

Cyprus in 2024: A Look Ahead

Maria A. Papacosta, Audit Services, Board Member, Head of Clients & Markets at KPMG in Cyprus, is one of the leading people placing Cyprus...

HELLENiQ ENERGY: Ξεκινά η λειτουργία της ΕΚΟ Energy στην Κύπρο ως προμηθευτή πράσινης ενέργειας

Την έναρξη λειτουργίας στην Κύπρο της EKO Energy, που θα δραστηριοποιείται στον τομέα της προμήθειας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ανακοίνωσε η HELLENiQ ENERGY. Η...
spot_img