Δεκαέξι πλοία μας άδειασαν τα απόβλητά τους – Πρόστιμο σε 16 ιδιοκτήτες

Πρόστιμο σε ιδιοκτήτες 16 πλοίων επεβλήθη τα τελευταία 10 χρόνια σχετικά με ρύπανση που προκλήθηκε από πετρελαιοειδή, από την παράνομη απόρριψη λυμάτων, από παράνομους καθαρισμούς σκαφών χωρίς την λήψη έγκρισης από πλευράς της Αρχής Λιμένων, αλλαγή νερών έρματος εντός του λιμανιού χωρίς την γραπτή συγκατάθεση της Αρχής, πρόκληση εκτεταμένης αέριας ρύπανσης, απόρριψη στερεών αποβλήτων κοκ.

Σημειώνεται πως τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις τα πλοία προκάλεσαν εκτεταμένη αέρια ρύπανση.

Τα πιο πάνω στοιχεία παρέθεσε ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου ως προς τους ελέγχους που διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων πλοίων/σκαφών που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο.

Οι χρηματικές ποινές επιβλήθηκαν κατόπιν καταγγελιών ή και επιθεωρήσεων από λειτουργούς της Αρχή Λιμένων. Συνολικά 11 από τα κρούσματα ρύπανσης σημειώθηκαν από πλοία στο λιμάνι Λεμεσού, ένα στο λιμάνι Βασιλικού και τέσσερα στο λιμάνι Λάρνακας.

Ο υπουργός διευκρινίζει, πως η ΑΛΚ δεν έχει δικαιοδοσία σε μαρίνες όπου ελλιμενίζεται μεγάλος αριθμός σκαφών αναψυχής.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την Αρχή Λιμένων αφορά και σημεία ή και αγωγούς  απόρριψης λυμάτων που φαίνεται να εκβάλλουν παράτυπα στις λιμενικές περιοχές.

Στην απάντηση του υπουργού Μεταφορών προς τον κ. Θεοπέμπτου αναφέρεται, πως με βάση τη Σύμβαση MARPOL 73/78, όταν ένα πλοίο φτάνει σε ένα λιμάνι πρέπει να παραδίδει τα απόβλητά του σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τον σκοπό αυτό. Συνεπώς τα λιμάνια θα πρέπει να παρέχουν εγκαταστάσεις υποδοχής (PRF) για τα υγρά και στερεά απόβλητα των πλοίων. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα πρέπει να είναι επαρκείς, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πλοίων που τις χρησιμοποιούν, χωρίς να προκαλείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση και για να αποτραπεί η ρύπανση των λιμανιών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος γενικότερα.

Για τη συλλογή αποβλήτων πλοίων/σκαφών έχει αδειοδοτηθεί μία εταιρεία η οποία μαζεύει Πετρελαϊκά κατάλοιπα, κατάλοιπα φορτίου, στερεά λύματα και οικιακά απόβλητα.

Απαντώντας σε άλλο σκέλος ερώτησης του κ. Θεοπέμπτου, ο υπουργός Μεταφορών αναφέρει, πως εντός του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επιθεωρήσεις από πλευράς της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) σε όλες τις λιμενικές περιοχές. Συγκεκριμένα, οι επιθεωρήσεις έχουν διενεργηθεί τόσο σε εγκαταστάσεις που τους έχει παραχωρηθεί άδεια χρήσης χώρου από πλευράς της ΑΛΚ, όσον και σε πλοία/σκάφη που ελλιμενίζονται στις λιμενικές περιοχές. Σημειώνεται ότι, αρκετές από τις επιθεωρήσεις έχουν διενεργηθεί σε συνεργασία με λειτουργούς του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Τελευταία

«Εισβολή» Τούρκων επιχειρηματιών για off shore αιολικά στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ με τον Τούρκο βασιλιά των ΑΠΕ και το...

Cyprus in 2024: A Look Ahead

Maria A. Papacosta, Audit Services, Board Member, Head of...

Γιατί οι επενδυτές έριξαν $2,5 δισ. στις start-ups κρυπτονομισμάτων

“Μέρες αφθονίας” για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων και blockchain, ο...

HELLENiQ ENERGY: Ξεκινά η λειτουργία της ΕΚΟ Energy στην Κύπρο ως προμηθευτή πράσινης ενέργειας

Την έναρξη λειτουργίας στην Κύπρο της EKO Energy, που θα...
spot_img

Don't miss out

Georgios Diogenous & Associates LLC brings ground-breaking Autonomics Tech in Cyprus

Autonomics Tech, a pioneering tech company making waves in...

Cyprus in 2024: A Look Ahead

Maria A. Papacosta, Audit Services, Board Member, Head of...

To WE Hotels στις 10 πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κρατήσεων ξενοδοχείων

Ανάμεσα στις 10 πιο ανταγωνιστικές πλατφόρμες κρατήσεων ξενοδοχείων παγκοσμίως συγκαταλέγεται...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Ενισχύουμε το επιχειρείν, δίνουμε προοπτική στην οικονομία

Δυναμικά παρούσα δίπλα σε υφιστάμενους και νέους επιχειρηματικούς πελάτες...

Georgios Diogenous & Associates LLC brings ground-breaking Autonomics Tech in Cyprus

Autonomics Tech, a pioneering tech company making waves in the development of autonomous control systems for service robots and unmanned vehicles, has chosen Cyprus...

«Εισβολή» Τούρκων επιχειρηματιών για off shore αιολικά στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ με τον Τούρκο βασιλιά των ΑΠΕ και το δεξί χέρι Ερντογάν έφερε προτάσεις για ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο με καλώδιο διασύνδεσης μεταξύ Τουρκίας και...

Cyprus in 2024: A Look Ahead

Maria A. Papacosta, Audit Services, Board Member, Head of Clients & Markets at KPMG in Cyprus, is one of the leading people placing Cyprus...
spot_img