Συνεχίζεται η πράσινη αντεπίθεση της Helleniq Energy με επενδύσεις στην Κύπρο

Η κίνηση που ανακοινώθηκε χθες από τον όμιλο της HelleniQ Energy με την εξαγορά έξι φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 26MW στην Κύπρο, έρχεται σε συνέχεια της έντονης δραστηριότητας στον κλάδο των ΑΠΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Υπενθυμίζεται ότι η συνεισφορά του κλάδου των ΑΠΕ της HelleniQ Energy φέτος διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στο β τρίμηνο τα 21 εκατ. ευρώ έναντι 11 εκατ. ευρώ πέρυσι. Με τις κινήσεις που έχει δρομολογήσει ο όμιλος, φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για την επίτευξη 1GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2025. 

Πιο συγκεκριμένα, φέτος η HelleniQ Energy ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της σε δύο νέες αγορές, την Κύπρο και τη Ρουμανία, ενώ παράλληλα συμμετείχε με επιτυχία στον διαγωνισμό της ΡΑΕ για την αποθήκευση ενέργειας εξασφαλίζοντας 100MW. Ειδικότερα, στη Ρουμανία εξαγοράστηκαν 4 φωτοβολταϊκά πάρκα υπό κατασκευή ισχύος 211MW τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν στα επόμενα τρίμηνα ενώ συνάφθηκε συμφωνία πλαίσιο για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου 600MW σε αρχικό στάδιο. Η αγορά χαρακτηρίζεται ως ελκυστική καθώς είναι λιγότερο ώριμη από την Ελλάδα, υπάρχει αρκετός χώρος για ΑΠΕ και οι τιμές είναι υψηλότερες. Στην Κύπρο η αρχή έγινε με την εξαγορά  2 πάρκων ισχύος 15MW τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ ακολούθησε χθες η εξαγορά των 6 φωτοβολταϊκών πάρκων με αποτέλεσμα η συνολική ισχύς του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που διαθέτει ο όμιλος στη χώρα να ανέρχεται σε πάνω από 40MW. 

Η τελευταία εξαγορά στην Κύπρο, που πραγματοποιείται μέσω θυγατρικής της HELLENiQ Renewables, συνιστά την πέμπτη κατά σειρά διεθνή επένδυση ΑΠΕ του Ομίλου και τη δεύτερη που πραγματοποιείται στην κυπριακή αγορά. Η συγκεκριμένη επένδυση εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε πρόσθετη ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας της τάξεως των 43 GWh, ανεβάζοντας το σύνολο της ετήσιας παραγωγής σε 68 GWh. Η επένδυση εντάσσεται στη στρατηγική “Vision 2025”, με την οποία η HelleniQ Energy στοχεύει στην ενίσχυση του πρωταγωνιστικού της ρόλου στο μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο. Τα νέα πάρκα θα λειτουργήσουν σταδιακά, μέσα στους επόμενους 5 μήνες, με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών, οπότε και αναμένεται να ενταχθούν στο παραγωγικό δυναμικό της HELLENiQ Renewables Cyprus.

Αυτή τη στιγμή στις ΑΠΕ ο όμιλος διαθέτει 356MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, ακόμη 320MW υπό κατασκευή ή έτοιμα για κατασκευή και άλλα 400MW σε προχωρημένο στάδιο. Άρα υπάρχει ξεκάθαρος δρόμος για την επίτευξη 1080MW μέχρι το 2025. Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία για εκπόνηση νέου στρατηγικού πλάνου για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. 

Πράσινες επενδύσεις

Εκτός από τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, ο όμιλος HelleniQ Energy υλοποιεί επίσης σημαντικές πράσινες επενδύσεις και σε άλλους τομείς. Συγκεκριμένα για τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης σχεδιάζει την ενεργειακή αυτονομία τους με χρήση φωτοβολταϊκών και πράσινου υδρογόνου. Στο διυλιστήριο Ελευσίνας προγραμματίζεται έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στη μονάδα παραγωγής υδρογόνου (“μπλε” υδρογόνο), το οποίο ανάλογα με τις δυνατότητες αποθήκευσης που θα δημιουργηθούν, θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2027. Αντίθετα, το πιλοτικό έργο παραγωγής “πράσινου” υδρογόνου, είναι σε πιο προχωρημένη φάση με την τελική επενδυτική απόφαση να παίρνεται εντός του 2023.

Τέλος, στο διυλιστήριο Θεσσαλονίκης είναι σε εξέλιξη το έργο για μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου diesel με συγκατεργασία βιώσιμων πρώτων υλών, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2024, αλλά και επενδύσεις στα ανανεώσιμα καύσιμα, αξιοποιώντας δυνατότητες συγκατεργασίας.

Τελευταία

«Εισβολή» Τούρκων επιχειρηματιών για off shore αιολικά στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ με τον Τούρκο βασιλιά των ΑΠΕ και το...

Cyprus in 2024: A Look Ahead

Maria A. Papacosta, Audit Services, Board Member, Head of...

Γιατί οι επενδυτές έριξαν $2,5 δισ. στις start-ups κρυπτονομισμάτων

“Μέρες αφθονίας” για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων και blockchain, ο...

HELLENiQ ENERGY: Ξεκινά η λειτουργία της ΕΚΟ Energy στην Κύπρο ως προμηθευτή πράσινης ενέργειας

Την έναρξη λειτουργίας στην Κύπρο της EKO Energy, που θα...
spot_img

Don't miss out

Georgios Diogenous & Associates LLC brings ground-breaking Autonomics Tech in Cyprus

Autonomics Tech, a pioneering tech company making waves in...

Cyprus in 2024: A Look Ahead

Maria A. Papacosta, Audit Services, Board Member, Head of...

Δεκαέξι πλοία μας άδειασαν τα απόβλητά τους – Πρόστιμο σε 16 ιδιοκτήτες

Πρόστιμο σε ιδιοκτήτες 16 πλοίων επεβλήθη τα τελευταία 10...

To WE Hotels στις 10 πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κρατήσεων ξενοδοχείων

Ανάμεσα στις 10 πιο ανταγωνιστικές πλατφόρμες κρατήσεων ξενοδοχείων παγκοσμίως συγκαταλέγεται...

Georgios Diogenous & Associates LLC brings ground-breaking Autonomics Tech in Cyprus

Autonomics Tech, a pioneering tech company making waves in the development of autonomous control systems for service robots and unmanned vehicles, has chosen Cyprus...

«Εισβολή» Τούρκων επιχειρηματιών για off shore αιολικά στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ με τον Τούρκο βασιλιά των ΑΠΕ και το δεξί χέρι Ερντογάν έφερε προτάσεις για ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο με καλώδιο διασύνδεσης μεταξύ Τουρκίας και...

Cyprus in 2024: A Look Ahead

Maria A. Papacosta, Audit Services, Board Member, Head of Clients & Markets at KPMG in Cyprus, is one of the leading people placing Cyprus...
spot_img