Το εγχείρημα του Δήμου Λεμεσού να συμμετάσχει στην Αποστολή της ΕΕ για 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030, αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση της Κύπρου του αύριο, ανέφερε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, διαβεβαιώνοντας πως σ’ αυτό το «μεγάλο, τολμηρό και δύσκολο στοίχημα», η Πολιτεία και το Υφυπουργείο θα είναι συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης.
Ο Κυριάκος Κόκκινος μιλούσε το βράδυ της Δευτέρας στην πρώτη μεγάλη δημόσια παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος «ΕU Cities Mission», που διοργάνωσε ο Δήμος Λεμεσού , ο οποίος μέχρι το 2030 καλείται να βρει, μαζί με άλλες 99 ευρωπαϊκές πόλεις, εκείνες τις πρακτικές που θα τον διαμορφώσουν σε μια κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη, 20 χρόνια νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός, η Λεμεσός θα αποτελέσει το πρότυπο για την υπόλοιπη Κύπρο, υποδεικνύοντας πως «κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη Λεμεσός σημαίνει συνέργεια μεταξύ της Πολιτείας, του Δήμου, του ερευνητικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού οικοσυστήματος καινοτομίας και αξιοποίηση της ερευνητικής εργασίας που γίνεται, για να μπει μπροστά, ως ουσιαστικό κεφάλαιο, στο να φτιάξουμε λύσεις για τους πολίτες, μαζί με τους πολίτες».
Εκφράζοντας τη θέση ότι σήμερα η Λεμεσός βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και είναι, ίσως, η καλύτερη πόλη της Μεσογείου αλλά και της Ευρώπης, «από πλευράς ποιότητας ζωής, ζωντάνιας και επενδυτικής έντασης», ο κ. Κόκκινος υπογράμμισε ότι, αυτή η απότομη ανάπτυξη φέρνει μαζί της και μια περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Είναι για το λόγο αυτό, συνέχισε, που η συμμετοχή του Δήμου στο EU Cities Mission, «ήρθε στην κατάλληλη στιγμή, για να βοηθήσει την πόλη να συνεχίσει να μεγαλουργεί και ταυτόχρονα, να παρασύρει μαζί της και όλες τις άλλες πόλεις της Κύπρου, έτσι ώστε να έχουμε μια κλιματικά ουδέτερη Κύπρο».
Ο Υφυπουργός υπογράμμισε τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε, υπενθυμίζοντας ότι οι πόλεις, που καλύπτουν μόλις το 3% της έκτασης της γης, παράγουν περισσότερο από το 70% των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου, ενώ στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι, έως το 2050, σχεδόν το 85%των πολιτών θα ζουν σε αστικές περιοχές.
Ανέφερε ακόμη ότι «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές και στο πλαίσιο, τόσο της Εθνικής Στρατηγικής για Έξυπνες Πόλεις, όσο και των εθνικών πολιτικών για το Κλίμα, την Ενέργεια και την Κυκλική Οικονομία, έχουμε εντάξει περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ – δηλαδή 64% του συνολικού προϋπολογισμού του Εθνικού μας Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».
«Το στοίχημα για μια έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη Λεμεσό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις σε οκτώ χρόνια, είναι σίγουρα μεγάλο, τολμηρό και δύσκολο και το στοίχημα για μια έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη Κύπρο ακόμη μεγαλύτερο» είπε και διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα βρίσκεται δίπλα στο Δήμο Λεμεσού σε αυτή του την προσπάθεια.
Το εύρος της πρόκλησης για το Δήμο διαφαίνεται μέσα από την αναφορά του Δημάρχου, Νίκου Νικολαΐδη ότι, για να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα στη θεματική του κυκλοφοριακού, – μια από τις συνολικά πέντε θεματικές – «θα πρέπει μέχρι το 2030 να πείσουμε τους μισούς δημότες να χρησιμοποιούν λεωφορείο και ποδήλατο και τους άλλους μισούς ηλεκτρικό αυτοκίνητο».
«Φανταστείτε πόσα πράγματα πρέπει να γίνουν για τις δημόσιες μεταφορές, τα συστήματα park & ride, κεντρικοί σταθμοί λεωφορείων και μετεπιβίβασης, λεωφορειολωρίδες, ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, κίνητρα για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου», είπε και πρόσθεσε ότι όλα αυτά πρέπει να προωθηθούν και να υιοθετηθούν στα επόμενα οκτώ χρόνια. Ανάλογες, σημείωσε, είναι οι προκλήσεις και στις υπόλοιπες τέσσερις θεματικές, δηλαδή την ενέργεια, τα κτίρια, την κυκλική οικονομία, τις ακτές και τις θάλασσες.
Ανέφερε, ακόμη, ότι το επενδυτικό πλάνο αφορά έργα και δράσεις με προϋπολογισμό πέραν του ενός δις. ευρώ, ενώ με βάση τους υπολογισμούς της ΕΕ, προβλέπονται επενδύσεις ύψους περίπου 10 χιλιάδων ευρώ ανά κάτοικο των 100 πόλεων.
Διαμηνύοντας ότι η συνεργασία με όλους τους παράγοντες είναι απόλυτα αναγκαία για την επίτευξη των βασικών στόχων του προγράμματος, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της στρατηγικής της Λεμεσού για την κλιματική ουδετερότητα, ο Δήμος έχει ήδη αρχίσει την κινητοποίηση όλου του σχετικού οικοσυστήματος, δηλαδή κυβερνητικά τμήματα, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ΜΚΟ, φορείς, εταιρείες και επενδυτικούς οργανισμούς.
Παράλληλα, πρόσθεσε, δίνεται έμφαση στη συμμετοχική προσέγγιση, όπου οι πολίτες θα ενθαρρυνθούν, μέσα από μια σειρά δημόσιων διαβουλεύσεων και δράσεων, να αναλάβουν ενεργό ρόλο για να οδηγήσουν τη μετάβαση της πόλης στην κλιματική ουδετερότητα «ως συν-σχεδιαστές, συν-δημιουργοί, συν-υλοποιητές και συν-δικαιούχοι».
«Για να μπορέσουμε να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά, θα πρέπει να διαμορφώσουμε το κατάλληλο πλαίσιο, να γίνουν άμεσα αλλαγές στις υφιστάμενες για πολλά χρόνια πρακτικές και συνήθειες, αλλαγές σε κανονισμούς, σε προσεγγίσεις, σε διαδικασίες, ακόμα και σε νομοθεσίες», ανέφερε και τόνισε ότι, κυρίως χρειάζεται αλλαγή στάσης και φιλοσοφίας απέναντι στις πρακτικές πτυχές της υλοποίησης του προγράμματος, από όλα τα ενδιαφερόμενα και εμπλεκόμενα μέρη «και ασφαλώς χρειάζεται ισχυρή δέσμευση, πολλή φαντασία και απόλυτη αποφασιστικότητα από όλους».
Ο Δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε ακόμη ότι ο Δήμος Λεμεσού συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο των ελληνικών πόλεων της Αποστολής της ΕΕ, που περιλαμβάνει τους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Κοζάνης και Τρικάλων.
Την δημόσια παρουσίαση χαιρέτησαν, εξάλλου, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, ο επικεφαλής της Γραμματείας των Πόλεων της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Philippe Froissard και ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ ακολούθησε συζήτηση υπό μορφή πάνελ.
Πηγή: ΚΥΠΕ