Από τις 7 το πρωί, συχνά και νωρίτερα, η παραλία του Τελ Αβίβ αρχίζει να έχει ζωή. Hδη από τόσο νωρίς το πρωί τα γήπεδα beach volley είναι γεμάτα, άνδρες και γυναίκες κάνουν τζόγκινγκ δίπλα σε άλλους που απλά πηγαίνουν στη δουλειά τους. Το παραλιακό μέτωπο είναι αναμφισβήτητα το πιο ζωντανό κομμάτι της πόλης, και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο σχεδιασμός της το 2018 από το αρχιτεκτονικό γραφείο MKR (Mayslits-Kassif-Roytman) Architects έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία, καταφέρνοντας όχι απλώς να «σπάσει» το τείχος μεταξύ θάλασσας και πόλης, αλλά κάτι ακόμη πιο σημαντικό: να δημιουργήσει μια νέα αστική κουλτούρα.
Ιδρυτές του γραφείου είναι ο Ουντί Κασίφ και η σύζυγός του Γκανίτ Μαϊσλίτς (στην ομάδα προστέθηκε αργότερα ο Μαόρ Ρόιτμαν), αρχιτέκτονες με πολλά σημαντικά έργα στο Ισραήλ, αλλά και συχνή επαφή με την Ελλάδα, ιδίως την Αθήνα. Η συζήτησή μας ξεκινά από τις παράκτιες πόλεις της Μεσογείου. «Μέχρι πριν από 50 χρόνια η θάλασσα ήταν ο “κάδος απορριμμάτων” της ανθρωπότητας», λέει. «Στην παράκτια ζώνη κατέληγαν οι αποχετεύσεις, από εκεί περνούσαν οι δρόμοι με βαριά κυκλοφορία, εκεί βρίσκονταν η βαριά βιομηχανία όπως τα διυλιστήρια –πρόσφατα είδαμε με λύπη ένα τέτοιο στους Αγίους Θεόδωρους Κορινθίας– και κάθε είδους ανεπιθύμητες χρήσεις. Μόλις τις τελευταίες δεκαετίες συνειδητοποιήσαμε τις δυνατότητές τους, για την αναψυχή –δηλαδή ως κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων– και τον τουρισμό. Και τότε σταδιακά σταμάτησε η ρύπανσή τους και ξεκίνησαν να χτίζονται μεγάλα ξενοδοχεία. Κάπως έτσι έγινε και στο Τελ Αβίβ. Υπάρχει μια φωτογραφία από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, που δείχνει ανθρώπους με κοστούμια καθισμένους στην ακτή με την πλάτη γυρισμένη στη θάλασσα. Αυτή ήταν η επικρατούσα αντίληψη».

Η επιτυχία της ανάπλασης της κεντρικής ακτής του Τελ Αβίβ είναι αξιοζήλευτη. «Εκατομμύρια άνθρωποι την επισκέπτονται κάθε μήνα, όχι μόνο, οι περίπου 3 εκατ. κάτοικοι του Τελ Αβίβ αλλά και επισκέπτες εντός και εκτός Ισραήλ», επισημαίνει ο κ. Κασίφ. «Το κυριότερο όμως είναι ότι δημιούργησε μια νέα αστική κουλτούρα, η οποία δεν προϋπήρχε. Στον χώρο αυτό συνυπάρχουν άνθρωποι με μαγιό και άνθρωποι με κοστούμια, που απολαμβάνουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο την ακτή». Τι θα κάνατε διαφορετικά σήμερα; «Θα έβαζα περισσότερη σκιά», λέει χωρίς σκέψη.
Source: kathimerini.com